10 Kasım 2013 Pazar

Yağlı Saçlar Hakkında



Yağlı Saç Bakımı Blog u olarak size yağlı saçlar, yağlı saçların bakımı, yağlı saçlardan kurtulma yöntemleri, saç yağlanmasını durdurmak ve saç yağlanmasının çözümü hakkında bilgiler vermekteyiz.



Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım, saçlardaki yağdan tamamen kurtulmak saça yarardan fazla zarar getirir. Çünkü saç derisinde üretilen yağ saç tellerine ulaşarak çevresel faktörlere karşı koruma sağlarken saçı yumuşatır. Hatta uzmanların sık sık “saçlarınızı her gün şampuanlamayın” demesinin nedeni budur. Sık şampuan kullanmak saç derisini kurutur ve dolayısıyla saçları daha kırılgan hale getirir. Tabii fazla yağlanan saçların pek arzu edilmediği ortadadır. Yağlı saçlara bakım yaparken dikkat edilmesi gereken nokta aşırı yağ tüketimini engellemek ancak saçları tamamen yağsız bırakmamaktır.



Yağlı saçın sebebi aşırı sebum üretimidir. En kötü senaryo ile yağ bezleri saç köklerini tıkar ve aşırı saç kaybına ve kepeklenmeye seçenek açar. Aşırı sebum üretiminin nedeni kalıtsal olabilir veya sağlıksız beslenme alışkanlıkları, ilaçlar ya da yanlış saç bakımından kaynaklanıyor olabilir. Sebum üretimi mevsim değişikliği, iklim değişikliği, hormon dalgalanmaları veya uzun süreli stresle değişebilir. 


Yağlı saç diye bir şey yoktur, aslında saçlı deri yağlıdır ve bu yağ saçları da yağlandırır. Düz saçlı kişilerde saçlı deriden salgılanan yağ gün içinde saçlara aniden yayılır, fakat fazla kıvırcık saçlı kişilerde yağ saçlara doğru az yayılır. Daha fazla düz saçlı olan Asya ırkında saçlar genellikle düz olduğundan yağlanma sorunu daha sık iken, zencilerin saçları daha kıvırcık olduğundan çoğunlukla kurudur.



Genel olarak yağlı saçlar, adet tel olmuş saçlarla eş anlamlıdır. Özellikle de şekillendirmenin her türüne direnip büyük bir karışıklığa seçenek açarlar. Yağlı saçlara bir şekil vermek fazla zordur. Canlı olması gereken yerde saç, düz ve cansız durmaktadır. Yağlı saçınızın ihtiyaç duyduğu görünüşü kazanmasına yardım etmek istiyoruz. 


Yağlı Saçlar İçin Saç Bakımı
• Saçlar gereğinden fazla yıkanmamalı ve şampuana maruz bırakılmamalıdır.
• Ovalayarak temizlemek ve saç köklerine aşırı masaj uygulamak saçlara zarar verebilir.
• Yıkama işleminden sonra saçlar elektrikleniyorsa, durulama anında durulama suyuna bir miktar limon eklenerek durulama yapılmalıdır. Limon saçın elektriklenmesini önleyecektir.
• Yağlı saç tipleri fazla sıcak su ile yıkanmamalıdır. Aksi halde yağ oranı daha da artacaktır.
• Yağlı saç tipine sahip kişilerin saçlarına fön, maşa gibi sıcak elektrikli aletler uygulamamasında yarar vardır.


Aşağıdaki önlemleri almanız gerekir:
• Saç ve saçlı derinizi hafif bir şampuan ile yıkayın. Lipit giderici aktif maddeler içermemeli ve saçı kurutmamalı. Sebum akışkanlığını engellemek için anti-seboreik aktif maddeler içermeli. Kalsiyum tuzunu önleyecek maddeler içermeli.
• Saçlarınızı iyice durulayın. 
• Saçlarını nazikçe kurulayın. Eğer saç kurutucu kullanıyorsanız fazla sıcağa ayarlamamaya dikkat edin. Böylece sebum akışkanlık kazanmaz ve saçlarınız çabuk yağlanmaz.



Hassas saç derisi kaşıntı ve tahriş hissi verir. Hava kirliliği, gergin yaşam, saç tipinize uygun olmayan şampuanlar ve saçları fazla sık temizlemek kronik bir rahatsızlık yaratabilir. Saç derisini kaşımak ve ısısı yüksek saç kurutma makinesi ile saçları kurutmak da saç derisine zarar verebilir ve cildi hassasiyet derecesine ulaştırır.



Saçların yağlanması kadın olsun erkek olsun pek fazla insanın yaşadığı ortak bir sorundur. Saç köklerinde bulunan yağ keseciklerinin görevi saç derisinde dış etkenlere karşı koruyucu bir tabaka oluşturmaktır. Ancak bu keseciklerin fazla fazla büyümesi ya da salgısının artması sonucunda saçlarda fazla daha kalın bir yağ tabakası oluşuyor ve bu da saçlarınızın aşırı yağlanmasına seçenek açıyor.

Yukarıdaki yazılar şimdiye kadar blog umdaki yazıların bir özeti idi hepinize iyi okumalar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder